Manuele therapie
Geoffrey Maitland
Manuele Therapie volgens de visie van Maitland is een Internationale Opleiding die in alle landen ter wereld op dezelfde manier onderwezen wordt. Voor alle informatie hierover verwijzen wij unaar de website van deze organisatie: maitland.nl
Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen. Een manueel therapeut is een
fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.
Het kenmerk van het Maitland concept
Geoffrey D. Maitland werd in 1924 in Australië geboren. Na zijn opleiding tot fysiotherapeut heeft hij zich verder verdiept in behandeltechnieken uit de osteopathie, chiropractie en manuele therapie. erwijl hij in contact met het werk van o.a. bekende nderzoekers als Menell, Cyriax, Grieve, Kaltenborn en anderen kwam, heeft Maitland vervolgens een eigen onderzoek- en behandelmethode ontwikkeld. Een voltooide opleiding bij de bij de IMTA Teaching Faculty NL en Hogeschool Utrecht (tot 2005 bij de Stichting Maitland Concept) leidt in Nederland tot opname van de manueel therapeut in het kwaliteitsregister voor manuele therapie (NVMT). Omdat de opleiding Maitland over de hele wereld hetzelfde is, kan een Maitland therapeut overal werken i.t.t. ander manueel therapeuten. Vanuit theoretisch wetenschappelijk onderzoek is veel kennis opgedaan van o.a. anatomie, fysiologie, biomechanica en pathologie. Echter deze kennis is onvolledig, regelmatig tegenstrijdig en tijd- en plaatsgebonden.
Naast theoretische kennis hebben we in de dagelijkse praktijk te maken met de wijze waarop klachten zich uiten in bewegingsstoornissen. Er bestaat niet altijd een duidelijke tussen wetenschappelijke kennis en deze presentatie van de klacht door de patient. Alleen gebruik van kennis uit beide delen, theorie en praktijk, levert een optimaal resultaat in de behandeling. Vanuit de theorie worden zogenaamde hypothesen geformuleerd. In de praktijk worden de hypothesen op hun waarheid getest en aan de hand daarvan zal de behandeling ingesteld worden. De klacht wordt omschreven in relatie tot de patiënt en zijn/haar beleving, met speciale aandacht voor de betekenis van de klacht in het dagelijks leven.
Het doel van de behandeling is primair gericht op verbetering van bewegingsstoornissen zoals pijn en/of stijfheid in een beweging, met als gevolg afname van klachten en beperkingen in de activiteiten van het dagelijks leven.
Behandeling vindt overwegend plaats door het passief bewegen van gewrichten, spieren en zenuwstructuren. Afhankelijk van het doel van de behandeling, namelijk pijndemping of vermindering van stijfheid, zal de beweging in een bepaalde graad en ritme worden gegeven. Meestal wordt de behandeling oscillerend (in kleine snelle ritmische bewegingen) uitgevoerd, soms via aanhoudende rek. Mocht deze zogenaamde mobilisatie onvoldoende effect geven, dan kan een manipulatie het logische gevolg zijn. Hierbij wordt dan vaak een knakkend gevoel waargenomen (het ‘kraken’ van de gewrichten).